Streven naar perfectie

”Je doet het ook nooit goed!”

Het kritische stemmetje in je hoofd de baas worden. 

Het overgrote deel van mijn caseload heeft regelmatig last van het kritisch stemmetje. Het stemmetje dat zegt dat je het niet goed genoeg doet. En als je het dan toch redelijk hebt gedaan, had het veel beter gekund! 
Streven naar perfectie.. Herken jij jezelf hierin?

Perfectionisme komt voort uit de overtuiging dat je ‘niet goed genoeg bent’. Als je hier ten diepste van overtuigd bent, zal je constant aan jezelf (en je omgeving) moeten bewijzen dat je dit WEL bent. Hierdoor zal je in elke situatie altijd extreem je best moeten doen, wat natuurlijk heel uitputtend is. Daarnaast kan een kleine opmerking van iemand, meteen geïnterpreteerd worden als kritiek en je overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ is getriggerd. ‘’Zie je wel….’

Vaak weten we rationeel heel goed dat wij wél goed genoeg zijn en dat wij er als mens mogen zijn. Zo kan je heel helder zien dat als een ander een foutje maakt, dit niks zegt over die persoon. Het zegt hooguit iets over hoe iemand zich gedroeg in een bepaalde situatie. Verder betekent het niks. 
Echter om dit op gevoelsmatig niveau ook te ervaren, is nog lastig. .

Iedereen heeft af en toe wel een kritisch stemmetje. Bij de één overheerst de stem meer dan bij de ander.

Je kan je voorstellen dat dit gevoed wordt wanneer we van onze ouders leren om te streven naar het best haalbare en het fout is als dit niet lukt. Deze verwachtingen hoeven ouders niet altijd van het kind te hebben om de stem te voeden, maar deze verwachtingen kunnen zij ook van zichzelf hebben. Het kind neemt dit waar en zal dit vervolgens overnemen. Dat noemen wij modeling.

Er zijn een aantal waardevolle opdrachten die ik met cliënten doe, om de overtuiging minder geloofwaardig te maken. Ik heb twee daarvan gepost op mijn Instagram pagina. Deze opdrachtjes zijn gemakkelijk, zonder begeleiding te doen.